Geleceğin Bilimi Kanserli Hücreleri Öldürebilen Mıknatıslar
Araştırmacılar kanserli hücrelerin kendi kendilerini imha edebilmeleri için mıknatıs kullanmanın işe yarayabileceğini keşfettiler.
Metal türlerini bir mesafeden taşımak için mıknatıslar kullanılır. Bilim adamları yakın zamanda bir hücrenin ölümünü tetiklemek için mıknatıs kullanılan bir teknoloji geliştirdi.
Mıknatıslar eşyaları buzdolabımızda tutar ve ya pusulaların içinde yolumuzu bulmamıza yardımcı olurlar. Şimdi araştırmacılar, kanserli hücreleri öldürmek için mıknatısları uzaktan kumanda gibi kullanmanın bir yolunu buldular. Bu teknoloji, her yıl 7 milyondan fazla insanın ölümüne yol açan kanser gibi hastalıklar için yeni tedavilere işaret olabilir.Güney Kore'deki Yonsei Üniversitesi'ndeki bilim insanları, hücrelerde “ölüm anahtarını” çeviren ve kendilerini yok etmelerine neden olan yeni teknolojiyi geliştirdi. Araştırmacılar, Nature Materials dergisinde kanser hücrelerini öldürmek için yöntemlerini nasıl kullandıklarını açıkladı.
Her hücrenin dış yüzeyi, her biri kimyasal bir kilit gibi işlev gören birçok alıcı içerir. Uygun kimyasal bir reseptörün içine girdiğinde, bu kimyasal reseptörün belirli bir etkisinin kilidini açan bir anahtar gibi hareket eder. Bir anlamda, bu reseptörler dış dünyanın hücrelerin içiyle iletişim kurmasını sağlar.
Ölüm reseptörü-4 olarak bilinen bu reseptörlerden birinin aktifleştirilmesi, hücreye ölmesini söyleyen bir sinyal verecektir. Yonsei ekibi için püf noktası bu alıcının nasıl etkinleştirileceğini bulmaktı.Hücreler nano partiküllere döndüler. Bu minik parçalar, insan gözüyle görülemeyecek kadar küçüktür (ve hücrelerin kendisinden çok daha küçük). Araştırmacılar, metal parçacıklarını ölüm reseptörünü bulabilen ve yapışabilecek proteinlere bağladılar.
Testlerde, araştırmacılar demir-protein kombinasyonlarını kolon kanseri hücreleri içeren bir laboratuvar çanağına eklediler. Ekip umduğu gibi, protein nanoparçacıkları hücrelere yapıştırdı. Sonra bilim adamları nanoparçacıkları çekmek için mıknatıslar kullandılar ve ölüm alıcısının anahtarını çevirdiler. Bir anda hücreler ölmeye başladı. Bu manyetik tedavinin 24 saat sonrasında, kanser hücrelerinin yarısından fazlası öldü.
Biyomühendis Andrew MacKay Science News'e tıpta manyetik nanoparçacıklar için büyük bir fırsat olduğunu belirtti Bu araştırma üzerinde çalışmayan MacKay, Güney Kaliforniya Üniversitesi'nden.Bu manyetik tedavinin sağlıklı hücreleri hastalıklı hücrelerden ayırt edebileceğini bilmek için çok erken. Bu önemlidir, çünkü sağlıklı hücrelerin yüzeyi de hassas ölüm reseptörlerini içerir. Bu yüzden bu potansiyel tedavinin başarısı, bilim adamlarının nanoparçacıkları sadece hastalıktan sorumlu hücrelere bağlamak için tasarlayıp tasarlayamadıklarına bağlı olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder