24 Ağustos 2022 Çarşamba

BEDEN TEMİZLİĞİNDEKİ BAZI USÛL VE ÂDÂB Fazla uzamış olan saçları tıraş etmek sünnettir. Lâkin bir kısmı kazınıp bir kısmının bırakılması doğru değildir. Nitekim Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), başının bir kısmı kazınmış, bir kısmı bırakılmış olan bir çocuğu görünce, “Saçının ya tamamını tı

 BEDEN TEMİZLİĞİNDEKİ BAZI USÛL VE ÂDÂB

Fazla uzamış olan saçları tıraş etmek sünnettir. Lâkin bir kısmı kazınıp bir kısmının bırakılması doğru değildir. Nitekim Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), başının bir kısmı kazınmış, bir kısmı bırakılmış olan bir çocuğu görünce, “Saçının ya tamamını tıraş edin veya tamamını bırakın.” buyurmuşlardır. Yine fıkıh kitaplarında başın üst kısmının bırakılıp arka ve yanlarının kazınmasının mekruh olduğu bildirilmiştir.
Kadınların, saçlarını, erkeklere benzeyecek şekilde kesmeleri büyük günahtır. Hattâ eşi izin verse bile câiz değildir.
Saçı, her cuma günü tıraş etmek, fazlalarını almak müstehâbdır. Saçlar yıkanıp taranarak temizliğine dikkat edilmelidir.
Üst dudağı geçecek şekilde fazla uzamış bıyıkları kısaltmak da müstehâbdır. Tâbiîn’den İmâm Şa‘bî (rah.), bıyıklarını, üst dudağı tamamen gözükecek şekilde kısaltır, üst kısmından tek kalmış olanları ve ağzının iki yanını geçmiş olanları keserdi. Fethu’l-Bârî kitabında da bıyık kesmekteki en güzel usûlün bu olduğu ifade edilmiştir.
Sakalda sünnet olan, kişinin kendi eline göre bir tutamından fazla olanını ve yanlarından da dağınık ve taşmış olanları kesmektir.
Bıyık ile sakalın birleştiği yerdeki kılları yolmak bidattir.
Burun içerisindeki fazla uzamış kılları kökünden yolmak, cüzam gibi birtakım hastalıklara sebep olacağından kısaltmak daha uygundur.
Yanakların üzerinde biten kılları ve kaşların hilkate çirkinlik veren kısımlarını yolmakta -kadınlara benzememek şartıyla- bir beis yoktur.
Ağaran saçları -az ise- güzel görünmek kastı olmaksızın yolmakta bir beis yoktur. Fakat çok ise “Ağaran saçlarınızı yolmayınız. Zira o, kıyamet günü Müslüman için nurdur.” hadîs-i şerîfine binâen mekruhtur.
Koltuk altı ve kasıkları, haftada bir defa tıraş etmek müstehâbdır. Bu mümkün olmazsa on beş günde bir tıraş edilir. Kırk günü geçirmek ise tahrîmen mekruhtur.
Göğüsteki ve sırttaki kılları tıraş etmek, yolmak, İslâmî âdâba uygun değildir.
11 Ağustos 2022
Fazilet Takvimi

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KULLANANLARDAN BORAKS

 KULLANANLARDAN BORAKS VE KARBONATLA TEDAVİ MUCİZELERİ...                                                                                  *...