ŞÂBÂN-I ŞERÎF AYINDA AMEL İŞLEMEYE GAYRET
Mümin kimse, sadaka vermek, nâfile oruç tutmak, teheccüd namazı kılmak gibi ibadetlerle devamlı Rabb’ine yaklaşmaya çalışmalıdır. Bilhâssa üç aylarda (Receb-i şerîf, Şâbân-ı şerîf, Ramazân-ı şerîf aylarında) daha fazla gayret göstermelidir.
Evliyâdan Ebû Bekir el-Varrâk (rah.) demiştir ki: “Kulun, Receb-i şerîfte işlediği her bir haseneyi Cenâb-ı Hak on hasene olarak yazdırır. Şâbân-ı şerîfte işlenen her bir hasene ise yetmiş hasene olarak yazılır. Ramazân-ı şerîfte işlenen her bir hasene ise bin hasene olarak yazılır.”
Ebû Ümâme el-Bâhilî’den (r.a.) rivâyet olunan hadîs-i şerîfte buyurulmuştur ki: “Her kim Şâban ayına hürmet eder, Allâhü Teâlâ’dan korkar, tâatlere sarılır ve masiyetlerden sakınırsa Allâh, o kimsenin günahlarını bağışlar. O sene, hoşnut olmayacağı hâllerden ve bütün kötülüklerden, bela ve hastalıklardan onu muhafaza eder.”
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), Şabân-ı şerîf ayı girdiği zaman şöyle buyururlardı: “Bu ayda, (günahları terk edip) nefislerinizi temizleyerek Ramazân-ı şerîfe hazırlık yapın, niyetlerinizi düzeltin. Zira Şâbân-ı şerîfin diğer aylar üzerine fazileti, benim, sizin üzerinize olan faziletim gibidir.”
“Şâbân-ı şerîf ayı, Cehennem’den koruyan bir kalkandır. Her kim, Cennet’te bana kavuşmayı isterse, bu ayda -velev ki üç gün olsun- oruç tutsun.”
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder