20 Şubat 2023 Pazartesi

YOLCULUĞA DAİR Yolculuk da insan hayatının bir vazgeçilmezidir. Yolculukta hedefin Allah’ın rızası olması teşvik edilmiştir. İnsanın en büyük yolculuğu gönderildiği dünyadan tekrar Rabb’ine dönmesidir. Ayetin ifadesi ile “Şüphesiz Allah’tan geldik, yine O’na döneceğiz.”

 YOLCULUĞA DAİR

Yolculuk da insan hayatının bir vazgeçilmezidir. Yolculukta hedefin Allah’ın rızası olması teşvik edilmiştir. İnsanın en büyük yolculuğu gönderildiği dünyadan tekrar Rabb’ine dönmesidir. Ayetin ifadesi ile “Şüphesiz Allah’tan geldik, yine O’na döneceğiz.”
İlk yolculuk cennetten bu dünyaya olmuştur şiir ile ifade
“Senin kalbinden sürgün oldum ilkin
Bütün sürgünlüklerim bir bakıma bu sürgünün bir süreği…” diyor Sezai Karakoç
Hz. Peygamber (sav) yolculuğa dua ile başlamış, yolculuk esnasında fikirle, zikirle meşgul olmuş, malayani işlerle uğraşmamış, yolculuğa Perşembe günleri çıkmayı prensip edinmiş, yolculuk dönüşü gece evine girmemiş gündüz girmiş , yolculuktan dönüşü önce mescide uğrayıp iki rek’at namaz kıldıktan sonra dua ederek evine dönmüştür
Yolculuklar ibret almak İçin de yapılmalı , nihayetinde Allah’a imanı kuvvetlendirmelidir
Ayetler de ;”De ki: "Yeryüzünde dolaşın da suçluların sonunun nasıl olduğuna bir bakın .”
“(Yine) onlar, yeryüzünde dolaşıp kendilerinden öncekilerin sonunun nasıl olduğuna bakmadılar mı? Onlar kendilerinden daha kuvvetli idiler. Yeryüzünü sürüp işlemişler ve orayı kendilerinin imar ettiğinden daha çok imar etmişlerdi. Onlara da peygamberleri apaçık deliller getirmişlerdi. Allah onlara asla zulmediyor değildi. Fakat onlar kendilerine zulmediyorlardı.”
Yolculuklar Allah Rızası için yola çıkanları Kuran “O tövbekârlar, ibadet edenler, hamdedenler, dünyada yolcu gibi yaşayanlar, rükûa varanlar, secde edenler, iyiliği teşvik edip kötülükten alıkoyanlar, Allah’ın sınırlarını gözetenler; müjdele o müminleri!” Diye övgü ve müjdeyi veriyor
Hz. Peygamber (sav)yolculuğa çıkacağı zamanda bineğinin üzerine binip iyice yerleştikten sonra üç kere tekbir getirir, akabinde "Bunu hizmetimize veren Allah'ın şanı yücedir. Bunlara bizim gücümüz yetmezdi. Şüphesiz biz Rabbimize döneceğiz," ayetini okur ve arkasından da şöyle dua ederdi:
“ Allah’ım! Biz, bu yolculuğumuzda senden iyilik ve takva, bir de razı olacağın ameller işlemeyi nasip etmeni dileriz.”
“ Allah’ım! Bu yolculuğumuzu kolay kıl ve uzağını yakın et.”
“ Allah’ım! Yolculukta yardımcı, çoluk çocuğu koruyucu sensin.”
“ Allah’ım! Yolculuğun zorluklarından, üzücü şeylerle karşılaşmaktan ve dönüşte malımızda, çoluk çocuğumuzda kötü haller görmekten sana sığınırım.”
Yine yolculuktan döndükten sonra aynı duayı yapar ve şunları da arkasına eklerdi:
“ Biz yolculuktan dönen, tövbe eden, kulluk yapan ve Rabbimize hamd eden kişileriz.”
Hicret yolculuğunda Hz. Peygamber (sav) bineğine iyice yerleştikten sonra şu ayeti de okumuştur:
“Rabbim! Gireceğim yere doğrulukla girmemi sağla; çıkacağım yerden de doğrulukla çıkmamı sağla. Bana tarafından, hakkıyla yardım edici bir kuvvet ver.”
Hicret yolculuğunda Buna ek olarak yine Kur’ân’ın diliyle Hz. Nûh’un yaptığı: “ Rabbim! Beni bereketli bir yere indir. Sen iskân edenlerin en hayırlısısın diye dua ederdi
Bir adam, yolculuğa çıkmadan önce Hz. Peygambere gelip:
“Yâ Rasûlallah! Yolculuğa çıkmak istiyorum, bana ne tavsiye edersin?” dediğinde Hz. Peygamber: “Allah’a karşı saygılı ol ve her tepeye çıktığında Allahu Ekber! diyerek tekbir getir,” diye öğüt verdi. Adam gittikten sonra da arkasından şöyle dua etti: “Allah’ım! Ona uzakları yakın et ve bu yolculuğu ona kolay kıl”
Hz. Ömer’in oğlu Abdullah’tan öğreniyoruz: Peygamber ve askerleri, tepelere, yüksek yerlere çıktıklarında “Allâhu Ekber” (3 kere ) diye tekbir getirirler, düzlüklere indiklerinde de “Sübhânellah” (3 kere) diyerek tesbih ederler.
sahabe Hz. Peygambere geldi ve: “Ey Allah’ın Rasûlü! Bir yolculuğa çıkmak istiyorum, bazı azık ver (yani dua et) “dedi. Hz. Peygamber: “Allah sana takva azığı versin,” buyurdu. Sahabe: “Arttır,” dedi. Hz. Peygamber: “Allah günahlarını bağışlasın.” Sahabe gene: “Arttır,” dedi. O da: “Her nerede olursan hayır işlemeyi Allah sana kolay kılsın.”
Sadece yolculara dua etmek değil aynı zamanda yolculardan da dua istemek peygamberî bir yoldur. Umreye gitmek için izin isteyen Hz. Ömer’e Hz. Peygamber: “Duanda bu kardeşini de unutma, ona da yer ver,” buyurmuştur. Bu da gösteriyor ki Allah katında duası makbul olan üç kişiden biri de yolculardır.
Peygamberimizi ( sav) adım adım takip eden sahâbelerden biri olan Hz. Ömer’in oğlu Hz Abdullah da yolculuğa çıkmak isteyen kimseye: “Bana yaklaş, Rasûlüllah’ın bize veda ettiği gibi sana veda edeyim,” der ve yukarıdaki sözleri tekrar ederdi
Hz. Peygamber: “Allah’ım! Ümmetimin erkenden başladıkları işlerini bereketli kıl,” diye dua ederdi. Askeri birliği ve orduyu savaşa gönderirken sabahleyin erkenden gönderirdi
Hz. Peygamber: “Gece yolculuğunu tercih ediniz. Çünkü geceleyin yeryüzü dürülür,” buyurmuştur. Hz. Peygamber yolculukları esnasında gerektiği zaman molasını vermiş, hem kendisi hem de ashabı dinlenmiştir.Serin havada yol- culuk, yolcu için bir rahatlıktır. Mesafe almasını ve menzile varmasını kolaylaştırır.
Allah Resûlü yolculukta en az üç kişi olmasını tavsiye etmiştir “ Bir yolcu, şeytandır. İki yolcu iki şeytandır. Üç kişi ise bir kafile olur.”
Sahabe Allah Rasûlü ile bir yolculukta beraberken devesi üzerinde bir adam çıkageldi. (Yardım talebiyle) sağına soluna bakınmaya başladı. Bunun üzerine Rasûlüllah: ‘Yanında fazla binek hayvanı olan olmayana versin, fazla azığı olan da olmayana versin!’ diye hemen hemen her çeşit malı saydı. (Sahabi dedi) Öyle ki biz, hiçbir malın fazlasında, hiçbirimizin hakkı olmadığı düşüncesine kapıldık
Yolculukta insan Ahlaklı insanlarla arkadaşlık kurma ve yeni arkadaşlar edinme fırsatı kazanır. Yola çıkanların yardımcısı Allah'tır; niyeti iyi olduğu sürece. Dua ile başlayan, zikirle devam eden, bu arada belli bir amaca matuf yapılan faaliyetler, dünya nimetlerinden faydalanmalar, gerekli olunca birbirine yardım etmeler ve dua ve namazla sona eren bir yolculuk elbette bir Müslüman için Hakkın rızasına uygun bir davranış olsa gerektir.
“ Biz yolculuktan dönen, tövbe eden, kulluk yapan ve Rabbimize hamd eden kişileriz.”
Allah Resul’ünün
Taif yolculuğu
Hicret yolculuğu
Hac yolculuğu bizler için birer nişandır
Allahümme Salli Ala Seyyidine Muhammed



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KULLANANLARDAN BORAKS

 KULLANANLARDAN BORAKS VE KARBONATLA TEDAVİ MUCİZELERİ...                                                                                  *...